6 Ekim 2015 Salı

OSMANLININ ALMAN PAŞALARI

Çanakkale’deki kuvvetlerin komutanı olarak atanan Osmanlı Paşası Alman Otto Liman Von Sanders, Von Moltke Paşa ve Baron Von der Goltz Paşa gibi kendisinden önceki PAŞAlar ile aynı yolu izledi. 1913 yılında, Alman ordusunun Osmanlıya eğitim ve lojistik hizmeti vermek üzere oluşturduğu komisyona başkan atanarak I.Kolordu Komutanlığı’na getirildi.

Osmanlının savaşacak kendi Paşası olmadığından bir Alman Paşa Çanakkale savaşına komutan olarak atanmıştı. Hani şu “yüce devlet Osmanlı” ne kadar yüceymiş diye merak eden olursa, Paşası olmayan Osmanlıya kapak olsun diye padişah tarihe böyle bir not düşmüş oldu.

Madalyasız Alman Osmanlı paşası yerine, Oğuz Yarbay Mustafa Kemal Çanakkale’deki başarılarından dolayı 30 Nisan 1915’te Gümüş İmtiyaz Madalyası almıştır. Bunu Altın Madalyalar izleyecektir.
Olmasaydı da olurduk diyenlere ne söyleyeceğinizi gözden geçirin diye yazdım. Osmanlının ahı vahı kalmış mı? Görün diye.

Biz Oğuzlar düşmanımız Osmanlı için savaşmadık. Osmanlı toprağı sanarak bizim topraklarımıza yani Oğuzların topraklarına saldırıldığı için savaştık. Yoksa hiç bir Oğuz Osmanlı için kılını bile kıpırdatmaz. Oğuz Milleti, Oğuz vatanı olan Anadolu toprağı için savaşan herkese minnettardır.
17 Mayıs 1915’te Mustafa Kemal’e, Arıburnu muharebelerindeki başarısından dolayı padişah adına “Muharebe Altın Liyakat Madalyası” verilmiştir.

Çanakkale Muharebelerine 19 tümen katılmış, bunların 39 komutanı olmuştur. Bazı komutanlar birden fazla tümene komutanlık yapmış olduğu için kişi olarak komutan sayısı 31’dir. Tümen komutanlarından 5’i Alman dır, BEŞ ALMAN PAŞA.

1- Albay Nicolai (3. Tümen Komutanlığı)
2-Albay Hovik (13. Tümen Komutanlığı, 12. Tümen Komutanlığı
3- Albay Kannengiesser (9. Tümen Komutanlığı)
4-Yb. Pötrih (9. Tümen Komutanlığı)
5-Yb. Wilmer (5. Tümen Komutanlığı)

23 Mayıs 1915’te, gösterdiği başarılardan dolayı Mustafa Kemal’e Alman İmparatoru tarafından “Demir Haç” nişanı verilmiştir.

Çanakkale Muharebelerine 16 Kolordu ve Kolordu seviyesinde grup, birlik katılmış, bunların 23 Komutanı olmuştur. Ancak bazı komutanlar birden fazla birliğe komutanlık yaptığı için kişi olarak komutan sayısı 16’dır.

Kolordu komutanlarından 4’ü Alman dır. DÖRT ALMAN PAŞA

1. Alb. Von Zodenstern (Güney Bölge Kolordusu)
2. Tümg. Weber Paúa (15. Kor. K., Güney Gr. K.)
3. Tuğg. Trommer Paúa (14. Kor. K.)
4. Alb. Kannengiesser (16. Kor. K.)

15 Temmuz 1915’te Mustafa Kemal’e başarılarından dolayı, “Takfon” Harp Madalyası verilmiştir.
Çanakkale Muharebelerine 57’si piyade, 3’ü süvari,19’u topçu olmak üzere toplam 79 alay ile 135 alay komutanı katılır. 135 alay komutanından 3’ü Alman’dır.

1-Bnb. Hunker (Alman) 28. A.K. (8. Tüm.)
2-Yb. Werle (Alman) Erenköy Topçu K. (Müst. Mvk.)
3-Yb. Binhold (Alman) 3. Topçu A.K. (3. Tüm.)

1 Eylül 1915’te Mustafa Kemal’e, Gelibolu’daki “üstün başarılarından” dolayı Gümüş Liyakat Madalyası verilmiştir.

HALİL ORHAN ACAR
Kaynak; İsmet Görgülü, 10 Yıllık Harbin Kadrosu, TTK. 1993

Not: Bu yazının her hakkı saklıdır, hiç bir bilgi izinsiz alınarak kullanılamaz. Yazının H.Orhan Acar’a ait olduğu belirtilerek alıntı yapılabilir ve paylaşılabilir. Ancak yazı Yazardan izin alarak yayınlanabilir. izinsiz kullanımı durumunda gerekli yasal yollara başvurulacaktır. Yazıların ticari olarak veya alenen dağıtılması, üzerinde değişiklik yapılması, yeniden kullanılması yasaklanmıştır. içeriğin izinsiz kullanımı veya zarara uğratılması 765 ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, 5187 sayılı Basın Kanunu ve ilişkili diğer kanunlar uyarınca yasaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder